HomeGuestbookForum print this page
Rolf & Ailsa 08-01-2005
George 09-01-2005
Rogier 15-01-2005
Marc 21-01-2005
Friederike 22-01-2005
Reinoud K. 29-01-2005
Walther 13-02-2005
Marion 26-02-2005
Diana 27-03-2005
Monique 15-04-2005
Nel 16-04-2005
WVE 22-04-2005
Lynne 07-05-2005
Camilla 08-05-2005
Simon 11-05-2005
Mike 14-05-2005
Arieke 21-05-2005
Leontine 22-05-2005
George 01-06-2005
Kathelijne 11-06-2005
Kimmo 12-06-2005
Home | Galerij | Galerij 2005 (1) | WVE 22-04-2004

WVE 22-04-2004

Vrijdagavond 22 april was het zo ver. Wij gingen Thais koken. In het kookcollege te Amersfoort werden we welkom geheten door Karin en vervolgens door Louise. Niemand minder kan ons uiteraard thaise kookles geven dan een echte thaise. Zij had voor die avond wel versterking meegenomen, haar man Erik en haar twee vrienden Maan en Ply. Nadat wij ons van een drankje (ja, er was zelfs thais bier in de koelkast) hadden voorzien, werd ons uitgelegd wat wij die avond zelf konden gaan bereiden. Vijf gerechten in groepjes van 5 zodat een ieder een gerecht kon uitzoeken om te bereiden. Het kwam er wel op neer tijdens het koken dat we allemaal even enthousiast meehielpen, tot grote opluchting van enkele onder ons die erg weinig tot geen kookervaring hadden.

Alles stond klaar
De eerste twee gerechten, POH PIA TOD, dat is een thaise loempia en THOM KHA KAI, een Kip kokosmelk soep met galanga werden ons voorgedaan en voorgeproefd. Er was veel zorg en tijd besteed aan de voorbereiding, alle ingredienten stonden al keurig verpakt voor elk groepje klaar zodat er geen tijd verloren ging met snijden, afwegen enz. Heel fijn gedaan want dat scheelde ons veel tijd en tijd hadden we hard nodig.

Er werd nog een spel aan het koken toegevoegd, alle gerechten werden gekeurd door Erik, Maan en Ply want het mocht niet een nederlands gerecht worden, het moest thais blijven. Iedereen ging druk aan de slag want je wist maar nooit wat voor een prijs er verdient kon worden. Het was leuk om te zien wat voor een variatie een thaise loepia kan hebben, maar smaken deden ze.

Voor we aan tafel gingen voor de voorgerechten, werd er eerst het gerecht KAEN MASSAMAN NEU, een Mussaman Curry met rundvlees, bereid omdat dat gerecht wat tijd nodig had om te garen.

Zo langzamerhand was iedereen toch lekker aan het eten want trek hadden we toch wel gekregen mede omdat het eten zo lekker rook.


WVE 22-04-2004 (vervolg) foto's

WVE 22-04-2004 (vervolg)

Tegenpolen
Vervolgens kregen we de volgende demonstratie van twee hoofdgerechten. Het is in Thailand veelal de gewoonte dat er drie hoofdgerechten op tafel komen altijd tegenpolen van elkaar zoals zuur, zoet, romig of zout en dat wordt dan gegeten met witte rijst. Elk gerecht kan je net zo scherp maken als je zelf wilt. Wat opviel was dat ze helemaal geen maatbeker of weegschaal gebruikt nee een beetje van dit en een scheutje van dat, nou ja nog maar een scheutje erbij en dan weer proeven en dan er nog iets bij doen, limoensap zijn ze ook dol op, na een uitgeknepen limoentje zeggen wij al gauw 'nee stop maar', maar zij pakken er nog een paar bij. Te zuur geworden? Nou dan maar wat suiker erbij. Het is leuk om dat te zien doen. De twee andere gerechten heten YUM NUA, dat is een pittige rundvlees salade en KAI PHAD MED MAMUANG, kip met cashew noten. Het laatste gerecht is een van mijn favoriete gerechten. Tijdens een van onze vakanties in Thailand heb ik dat gerecht een dag of tien gegeten maar omdat wij steeds ergens anders zijn werd het niet eentonig omdat iedereen het op zijn eigen manier klaar maakt. Nadat iedereen het hoofdgerecht op had, kwam er als verrassing een enorme schaal met gesneden fruit en thais ijs.

Prijswinnaars
Als slot zouden de cijfers bekend gemaakt worden, maar heel lief, ze vonden het te moeilijk en daarom werd er een groep uit de grote hoed getrokken en die kregen allemaal een tas mee met thaise ingrediënten. Nadat nog een paar andere ook een vraag goed wisten te beantwoorden en die ook een prijsje mee naar huis kregen, kwam er toch een eind aan deze thaise kookles. Door Ad werd nog een dankwoordje gezegd en maakte iedereen erop attent dat ze binnenkort weer voor een vakantie naar Thailand gaat en dat ze een daar een schooltje wil gaan bezoeken die door de Tsunami getroffen is en kijken of ze daar wat kan kopen wat ze nodig hebben. Zij wil ze geen geld geven maar echt daar ter plaatste spullen voor ze kopen en daarom werd een nog een schaaltje neergezet waar nog een donatie ingedaan kon worden tot grote vreugde van Louise.

En zo kwam er dan toch en einde aan een zeer geslaagde avond thais koken een ieder heeft kennis kunnen maken met het echte thaise eten. Voor Louise was het een vuurdoop om voor zo'n grote groep te koken maar prima gedaan, mijn complimenten.

Khàwp khun mâak
(hartelijk dank)

Anneke Onvlee, medewerker gegevensbeheer Afdeling Belastingen